Psih. drd. Aissa Suciu
Ședințele de psihoterapie durează de obicei 50 de minute cu o succesiune pe care o agreează persoana împreuna cu terapeutul (poate varia în funcție de intensitatea dificultăților, de la o data/luna pana la 2 ședințe/ săptămână). Terapeutul și clientul se implică colaborativ în deciziile terapeutice. Relația terapeutică bazată pe încredere dintre persoană și terapeut sunt esențiale pentru succesul în terapie.
Demersul terapeutic poate fi de scurtă durată (câteva ședințe pentru dificultăți în luarea unei decizii), de durată medie (câteva luni), sau de lungă durată (câteva luni până la câțiva ani). De regulă demersul terapeutic pentru cele mai comune dificultăți durează câteva luni.
Psihoterapia este metoda de a ajuta oamenii care se confruntă cu o gamă largă de tulburări specifice. Printre acestea se numără atacuri de panică, anxietate intensă, episoade depresive, tulburări de personalitate, tulburări de comportament alimentar. Cele mai comune dificultăți sunt adaptarea la probleme zilnice de viață, impactul traumei, tulburări psihologice specifice (de ex. fobie socială, tulburarea de panică, anxietate generalizată, ipohondrie, episod depresiv major, PTSD, tulburarea obsesiv-compulsivă, dar și tulburări de personalitate precum tulburarea de personalitate borderline, dependentă, evitantă sau altele), sau dificultăți în relații (cu partenerul/a, copilul, părinții sau mediul social).
Work in progress
Acest tip de serviciu este potrivit în câteva cazuri. Dacă persoana are întrebări specifice precum “Oare am ADHD?”, sau “Trec printr-o tulburare de anxietate, sau un episod depresiv, sau am o tulburare de personalitate?”, sau pentru a identifica clinic cauza dificultăților cu care se confruntă. Evaluarea psihologică complexă durează între două și patru ședințe, în funcție de numărul de întrebări la care trebuie să răspundem. Evaluarea are mai multe etape:
-Ne vedem în cadrul unei ședințe pentru a înțelege întrebările, felul în care au apărut, și/sau dificultățile specifice cu care te confrunți.
-Vei completa niște chestionare de screening pentru a vedea într-un mod obiectiv care ar putea fi motivele pentru care treci prin acele dificultăți
-Apoi urmează un interviu clinic în care detaliem dificultățile specifice (în urma informațiilor obținute în prima ședinșă și în urma completării scalelor).
-Ultima etapă presupune coroborarea informațiilor clinice din toate sursele (prima ședință, scale, observație, interviu clinic) pentru a răspunde la întrebări și pentru a putea propune un plan de tratament cu obiective specifice.
Dacă te afli sub supravegherea Serviciului de Probațiune în urma unei pedepse penale de maxim 3 ani, cu suspendare, pentru o infracțiune (de ex. conducere sub influența alcoolului sau altor substanțe, conducerea unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, consum substanțe psihoactive, tăinuire de informații, fraudă, etc), și cauți să participi la un program de reintegrare socială pe care să îl urmezi pe cont propriu, te afli în locul potrivit.
1) Trebuie să iei legătura cu noi (ori telefonic, ori prin email sau mesaj).
2) Va fi asignat un psihoterapeut care va lua legătura telefonic cu tine și îți va transmite și solicita toate informațiile relevante (va solicita datele tale și nota informativă primită de la Serviciul de Probațiune).
Ședințele durează cate 60 de minute și se desfășoară față în față și/sau online (cum solicita consilierul) și după preferința persoanei. Succesiunea ședințelor este stabilită conform notei de la Serviciul de Probațiune, de obicei maxim două ședințe pe săptămână, desfășurate în săptămâni succesive (fără pauze între ele).
La finalizarea ultimei ședințe sau într-un timp foarte scurt imediat după finalizarea ultimei ședințe, se eliberează dovada parcurgerii programului de reintegrare, conform discuției inițiale cu consilierul de probațiune. Se vor include informațiile solicitate de către Serviciul de Probațiune ( de ex. număr de ședințe, costuri, obiective terapeutice).
Adaptarea la stres – cum creștem reziliența
Comunicarea eficientă – asertivitatea, discuțiile și rezolvarea conflictelor
Creșterea wellbeingului în echipă
Reînvață să stăpânești mintea