PROGRAM: Luni - Vineri
TEL +40 740 524 930
e-mail: Info@Drdaissasuciu.Ro

Ce stil de atașament am, dacă mi se pare că le am pe toate?

Ce stil de atașament am, dacă mi se pare că le am pe toate?

Ce stil de atașament am, dacă mi se pare că le am pe toate?

În căutarea răspunsului la întrebarea „Ce stil de atașament am?”, descoperim că aceasta nu are un răspuns simplu. Stilul nostru de a ne atașa de ceilalți este mai degrabă o poveste complexă, în care diferite trăsături se împletesc și se schimbă de-a lungul vieții. Această întrebare poate fi asemănată cu sentimentul pe care îl are un student la medicină care descoperă că știe multe, dar în același timp simte că mai are multe de învățat. Nu există un răspuns simplu, iar fiecare dintre noi traversează diferite etape în evoluția atașamentului.

Un studiu pe termen lung a arătat că ideea de atașament stabil nu este atât de clară. Se pare că avem un fel de dans emoțional, cu mișcări și schimbări constante. Rezultatele arată că modul în care ne atașăm este influențat de felul în care gestionăm emoțiile și de starea noastră de bine. În loc să avem un stil pur de atașament, suntem ca un amestec de ingrediente emoționale. Uneori ne simțim mai anxioși în relații, alteori suntem mai distanți, iar în unele momente, suntem parteneri ideali. Important de reținut este că avem un stil predominant de atașament, dar nu este mereu activ în același fel.

Studii recente arată că atașamentul nostru se schimbă pe măsură ce trecem prin diverse etape ale vieții. Este ca și cum am avea un stil care devine mai securizant pe măsură ce învățăm să ne adaptăm la emoțiile noastre, pe măsură ce experimentăm o stare de bine mai crescută, dar și pe măsură ce înaintăm în viață și căpătăm experiență inclusiv în acest domeniu.

Un aspect esențial este să înțelegem că stilurile de atașament sunt flexibile și se adaptează la partenerii și contextul în care ne aflăm. Un partener iubitor și responsiv poate schimba modul în care ne atașăm. Astfel, în relații diferite, cu parteneri diversi, putem avea stiluri de atașament variate. În plus, în funcție de starea de bine pe care o simțim și de vârsta pe care o avem, stilurile de atașament pot să varieze, ceea ce este complet firesc.

În concluzie, răspunsul la întrebarea „Ce stil de atașament am?” este mai degrabă o călătorie decât o destinație fixă. Fiecare dintre noi este o combinație de emoții și reacții, iar atașamentul nostru se dezvoltă și se schimbă odată cu noi.

Lasă un răspuns